Brf Klövern

Arkitekter BH 
Fredrik Pettersson och
Magnus Pörner (ansvariga)
Agnes Göransson
Aleksandra Mihajlovic

Plats
Täby Park, Täby

Beställare
Skanska

Omfattning
140 lägenheter + 3 lokaler

Byggår/status
2018 – 2020

Arkitekter till SH 
Alessandro Ripellino Arkitekter

Brf Klövern är det första kvarteret som färdigställs i det stora nya stadsbyggnadsområdet Täby Park, som ligger centralt på andra sidan Stora Marknadsvägen från Täby Centrum. Området är lika stort som två Gamla Stan och kommer växa fram över många år framöver. Här hölls tidigare hästkapplöpningar på Täby Galopp. Kvarteret har som närmsta  granne söderut en ny skola och ligger mitt emellan de tre större grönområden som finns i området – varav två parker och ett skogsparti mot Roslagsvägen (E18). Roslagsbanan, bussarna och Täby Centrum ligger på kort gångavstånd, bara tre kvarter bort.

Stadsdelen och kvarteren som byggs har en tydlig hållbarhetsprofil och husen byggs så att hög energieffektivitet uppnås med  låga uppvärmningskostnader som följd. Totalt finns 140 lägenheter i kvarteret fördelat åtta trapphus, varav två ligger som separata lägre hus mot skolan och grannkvarteret.

För att bryta upp kvarteret storleksmässigt är fasaderna gestaltade i enheter om ett eller två trapphus. Totalt finns fem olika kulör och materialsammansättningar. Hörnkvarteret har fasader i tegel mot omgivande gator, men i övrigt är det putsfasader i olika kulörer, med visst inslag av trä kring takterrasser. Gestaltningen har i huvudsak Alessandro Ripellino Arkitekter stått för. Vi har ritat detaljer och reducerat bort några stora skärmar i trä mellan husen, som skulle krävt stålkonstruktioner för att klara vindlasterna, samt trä där det var tänkt som utanpåliggande sockelmaterial på putsade fasader.