Albano 14 & 15

Architects
Magnus Pörner (responsible)
Cornelia Lindlöf
Lukas Petko
Jenny Karlmark

Location
Albano, Norra Djurgården

Client
Svenska Bostäder

Program
192 rental apartments + 4 retail spaces

Built/status
2018-2021 (construction work)

In Norra Djurgården in Albano, Vetenskapsstaden is being built which is a new University and college area containing institutional buildings, student and PhD student residences. The idea is to unite KTH with the University by creating a new vibrant campus with a mix of institutions and housing. On behalf of Svenska Bostäder, we designed most of the housing blocks.
Along the main public road, Albanovägen, blocks 14 and 15 are located. The blocks are part of the masterplan developed by A. Wolodarski where the existing train track through the area is covered by the Albano road at the top. Both blocks are essentially mirror images of one another and are designed as corridor houses surrounding small central courtyards.
The upper levels of the buildings meet Albanovägen where main entrances and commercial spaces are situated. The lower levels face the small park, Albanovaterrassen, which represents the centre of the masterplan from which various streets are centered around.

Towards the park, the communal laundry facilities are located. The idea is that they function as social meeting places with a loggia facing the park, from which vibrant activities spread. The courtyards can be accessed through the portico behind the laundry rooms.

The blocks are five floors high plus a retracted penthouse. The highest floors receive the best sunlight as blocks 12, 14, 15 and 16 have a shared roof terrace. Most of the buildings consist of space-efficient studios with a size of 21m2. They also accommodate a number of more spacious PhD student apartments, which are placed in the more peaceful locations such as on the top floors and those facing the park.

The two blocks relate to each other through their façade cladding. The façade has a modest expression with a two-floor exterior plinth clad with white terrazzo, complimented by the white plastered facades on the upper floors. The courtyard has a completely different character. It will serve as a communal area for the residents to meet, where the red facade will help to create a more intimate and homely atmosphere.